Translate

tiistai 4. syyskuuta 2012

Akvaarion pitää olla värikäs ja erikoinen


Makean veden kaloista yleisimpiä myynnissä olevia ovat: kultakala, miljoonakala, platy, tiikeribarbi, taistelukala, koi, haibarbi, Garra rufa ja lehtikala. Näiden hinnat vaihtelevat välillä 0,15-1,00 euroa. Monneista näkee yleisimmin kuparimonnisen albiinomuotoa ja jotain, ilmeisesti aika suureksi kasvavaa, plekolajia, joka muistuttaa poikasena tummaleväplekoa. Yksittäisinä kappaleina kaupan on usein myös pangasiusta ja tiikerilapamonnia. Lähes poikkeuksetta kallein makean veden kala akvaariokaupoissa on aasianarowana, joka melkein täysikasvuisena ja hyväkuntoisena voi maksaa jopa yli 70 euroa, mutta pienempiä vaaksan mittaisia yksilöitä saa toki alle kahdenkymmenen euron. Yksilöiden väliset hintaerot ovat arowanojen kohdalla suuret. Asiantuntemus ja kiinnostus arowanoihin voi johtua myös siitä, että lajia pidetään jollakin tapaa pyhänä. Aasianarowana on luonnossa käynyt harvinaiseksi, mutta ainakin sertifikaattien mukaan kauppojen kalat ovat nykyisin Thaimaassa kasvatettuja.

Bangkokin hanaveden vesiarvot olivat kesäkuussa 2012 seuraavat: Nitriitti ja nitraatti 0, GH 7d. KH 6d. pH 6,8. Vesi on siis kovempaa kuin Suomessa. Pattayalla Chonburissa vedenlaatu oli heikompaa: Nitraattia 10mg litrassa ja nitriittiä 0,5mg litrassa. GH oli 4d, KH 10d ja pH 6,8. Akvaarioiden vesikemiaan vaikuttaa merkittävästi yleinen altaiden kasvittomuus sekä kemikaalien runsas käyttö. Akvaristit käyttävät Thaimaassa lääkkeitä ennaltaehkäisevästi, ilman että akvaariossa olisi ilmennyt varsinaisesti ongelmia. Kemikaaleja käytetään myös vihersamentuman ennaltaehkäisyyn. Kemikaalien sisältöön ei pääse tutustumaan, jollei taida paikallista kieltä. Pattayalla erään kultakala-akvaarion vesiarvot olivat seuraavat: Nitriitti 0,5 ja nitraatti 10, GH 4d. KH 0d. pH 6,4. Arvot poikkeavat siis merkittävästi käytetyn hanaveden vesiarvoista.

Akvaariokasveja käytetään Thaimaassa lähinnä ulkomaljakoissa ja -altaissa. Erilaiset lumpeet, lootukset, pistiat ja tietty vesimiekkalaji ovat varsin yleisiä. Vesiruttoakin löytyy pikkumaljakoista, mutta sitä ei juuri tunnista, koska se kasvaa ulkomaljakoissa pinnalla hyvin vaalean värisenä. Suomeen tuotuna tämä egeria-laji muuttuu nopeasti vihreämmäksi. Se poikkeaa kasvutavaltaan Suomen lajeista sikäli, että se kasvaa pohjaa pitkin, kun sen istuttaa hiekkaan. Thaimaalaisia vesimiekkoja voi ostaa joiltakin toreilta myös pieniin kantoihin istutettuina. Nämä pienet taimet kasvavat vuoden parin sisään noin 60-senttisiksi ja lehdet kasvavat pääosin pinnan yläpuolella. Mikäli kasveja tuo suomeen on tietysti oltava tarkkana erilaisten kontaminaatoiden suhteen ja kasvit tulisikin käsitellä huolellisesti alunalla. Multaa ja maa-ainesta ei tulisi ottaa mukaan lainkaan.

Suurin osa myytävistä akvaarioista on Thaimaassa varsin pieniä, jopa vain kymmenlitraisia. Muutaman sadan litran akvaarioissa käytetään yleensä sisäänrakennettua valutussuodatintyyppistä ratkaisua. Akvaarion sisälle on toiseen laitaan erotettu lasista tai pleksistä suodatinosa, joka vie akvaarion tilavuudesta noin kymmeneksen. Suodattimeen valuu vettä akvaarion yläosasta omalla painollaan. Vesi kulkee tämän jälkeen 2-3 kerroksen läpi alaspäin. Kussakin kerroksessa on erilaisia suodatusmateriaaleja, yleensä biopalloja ja vanua. Alimmasta kerroksesta vesi siirtyy suodattimen nurkkaan, jossa sijaitsee vesipumppu, joka nostaa veden takaisin akvaarioon yläkautta. Kalliimmissa akvaariomalleissa sisäinen suodatin on peitetty puujäljitelmän taakse. Halvat ilmapumppukäyttöiset pohjasuodattimet ovat suosittuja pienissä akvaarioissa. Kasvit ovat lähes poikkeuksetta muovisia. Ilmapumppuja käytetään yleisesti akvaarioissa. Tosin ulkomaljakot toimivat useinmiten täysin ilman tekniikkaa. Joskus pienet koristeelliset vesiputous- ja suihkulähdejäljitelmät panevat veden liikkeeseen tarjoten happea vedeneläville. Pohjamateriaalit ovat värikästä karkeaa soraa. Lämmittimiä ei yleensä ole edes myynnissä. Jäähdytinratkaisuja ei myöskään juuri tapaa, vaikka sellainen voisi olla joskus tarpeen. Pintavesien lämpötila on Chonburin alueella 26-32-astetta ympäri vuoden.  Valaisinratkaisuja on lähinnä kahta laatua: joko täysin ilman tai 1-2 T8-putkea. Valaisin on integroitu kalliimmissa altaissa akvaarion kanteen.





Thaimaassa kasvatettu Aasianarowana

Bangkokin Dusit-eläintarhan kalalajit.

Nuori gurami ja kilpikonna.

Surullinen gurami.

Haibarbin poikasia tukkuliikkeessä.

Karun näköinen merivesiakvaario.

Tyypillinen kultakala-akvaario

Kultakala-akvaarion valutussuodatin.

Pyrstöttömiä papukaijakirjoahvenia.

Ruokaa kaloille.

Soran pitää kuulemma olla värikästä.



Puolimetrisiä koikarppeja ja haimonneja Bangkokissa hotellin ulkopuolella.

Yksinäinen ahven beer-baarin akvaariossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti