Translate

Kala tuo toimeentulon


Turismissa kaloja hyödynnetään monella eri tavalla. Yleisöakvaariot ovat suureellisia ja niistä löytyy erittäin suuria hailajeja, rauskuja, kilpikonnia ja meriahvenia. Kaloja pääsee tarkkailemaan näissä laitoksissa myös akvaarion sisältä. Kävijät kulkevat pleksitunnelin läpi ja voivat katsoa kaloja paitsi sivulta myös suoraan alhaalta. Eläinpuistojen lammikoissa kaikkein suurimmat kalat ovat kaksimetrisiä Pangasianodon gigas-monneja. Lisäksi niissä voi nähdä suuria Etelä-Amerikkalaisia arapaimoja. Valitettavasti vesi on niin vihreää, ettei arapaimoja juuri erota altaista. Arapaiman nähdääkseen on siis parasta mennä yleisöakvaarioon, joista tuo upea kala löytyy makean veden altaasta. Esimerkiksi Bangkokissa Siam Ocean World ja Pattayalla Underwater World tarjoavat paljon nähtävää niin hyvässä kuin pahassakin. Allaskoot eivät aina ole aivan länsimaisten normien mukaisia.









Catch and release-kalastusta lammikolla Jomtienissa.

Kalastusalus Siaminlahdella.






Kalanviljely on tärkeää Thaimaan taloudelle. Pangasiusta (Pangasianodon hypophthalmus) ja gurameja kasvatetaan laajasti elintarviketeollisuudelle ja kalasta on tullut merkittävä vientiartikkeli.  Myös makean veden rapuja viljellään samoilla alueilla suuressa mittakaavassa. Pangasiidae-suvun monnit tunnistaa helpoiten kummallisesta rujosta päästään, jollaista tuskin muilla kaloilla on. Gurami (Osphronemus goramy) eli englanniksi "Giant Gurami" on rihmakalojen sukua ja silläkin on sukunsa lajeille tunnusomaiset rihmat sekä labyrinttielin, jonka avulla se voi hengittää veden pinnan yläpuolelta. Taistelukalojen kauppa käy myös hyvin, mutta niissä markkinat ovat pääosin maan sisäiset. Taistelukaloja suositaan paikallisten akvaarioharrastajien keskuudessa juuri erikoisen ulkomuotonsa vuoksi. Laitonta uhkapeliäkin kuulemma esiintyy. Näissä mittelöissä taistelukalakoiraat pannaan taistelemaan tarkoituksella samaan altaaseen. Suomeen tuodaan vuosittain thaimaalaisia taistelukaloja. Nämä ovat aina paikallisittain katsoen valioluokkaa. Perustaistokoiras maksaa Chonburin (Bangkokista etelään) alueella noin yhden euron ja upeammat muunnokset noin kymmenen euroa kappale. Naaraita on kaupan noin yhden euron hintaan.

Killit eli kutevat hammaskarpit ovat myös usein lähtöisin Thaimaasta. Esimerkiksi Killipark Bangkokissa on myynyt jo vuosia killien munia harrastajille ympäri maailmaa. Toimitukset tapahtuvat postitse. Mätimunat ovat huolellisesti turpeeseen pakattuja.

Thaimaassa on paljon erilaisia vesistöjä, joita hyödynnetään ravinnontuotannossa. Thaimaan Laosin puoleisilla köyhemmillä riisinviljelyalueilla ei ole suuria vesistöjä, mutta tulva-aikaan eri kalalajit silti levittäytyvät myös esimerkiksi riisiviljelmille. Paikallisväestö kaivaa riisiviljelmän laitaan kuopan, jossa vesi säilyy aina seuraavaan sadekauteen saakka. Tähän pikkulampeen hakeutuvat myös tulvan mukana viljelmille ajautuneet kalat. Lammesta on helppo pyydystää pikkukaloja ruoan jatkeeksi. Pintakasvit poistetaan lammesta säännöllisesti, jotta vedestä ei lopu happi. Esimerkiksi liejuryömijöitä syödään yleisesti, vaikka makua ei pidetä erityisen hyvänä.


"Pattijoen" rantojen miehet ottavat rennosti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti